Professionals aan het werk voor vakschool HMC

Ook vakschool Hout- en Meubileringscollege stond bij Masterly in Milaan met een te gek ontwerp gepresenteerd. Dat vond ook het bewerkingsteam van Van Dik Hout Decor. Zij hebben met onze materialen (Formica® en Homapal®) een mooie presentatie weten te creëren. Ook nieuwsgierig hoe ze te werk zijn gegaan? Wij vroegen het aan ze!  

Voor Van Dik Hout Decor kan het niet gek genoeg. Toen ze het ontwerp zagen, waren ze gelijk enthousiast. De presentatie maakt Van Dik Hout Decor met HPL van Formica® en Homapal®. Er is door HMC onder andere gekozen voor Homapal® metaal decors. Hierbij is de decoratieve laag vervaardigd uit echt metaal, zoals aluminium, koper, messing of RVS. Er is voor een metaal decor een iets andere bewerkingsaanpak nodig. Daarom heeft het bewerkingsteam vooraf gekeken naar wat de juiste aanpak is, om niet voor verrassingen komen te staan. ‘De organische vormen zorgen voor complexe bewerking. Het kost met de hand veel tijd en vraagt om nauwkeurigheid. Deze vormen zijn daarom met een CNC-machine gefreesd. Hiervoor zijn vooraf CNC-tekeningen gemaakt, die makkelijk te lezen zijn voor onze machine’, zegt team Van Dik Hout Decor.  

Nadat alle voorbereidingen waren genomen konden ze aan de slag. ‘De bewerking viel reuze mee. Voor het frezen met een metaal decor hebben we gekozen om met wisselmessen te werken. Door te werken met een metaal decor raken de messen sneller bot dan bij een normaal HPL-decor. Omdat bij het frezen van een metaal decor de zaag kan trekken, hebben we met een negatief blad gezaagd en is er bij het freeswerk een luchtspuit gebruikt, zodat het zaagsel niet op het blad kan krassen’.    

De vormgeving van de presentatie in combinatie met het materiaal heeft ook zo haar uitdagingen. Homapal® metaal decors zijn dikker en dat heeft voor- en nadelen. ‘Door te werken met een dik HPL zie je de oneffenheden niet, wanneer dit geplakt wordt. Een nadeel van een dikker decor is de buigkracht. Bij ronde vormen was het daarom een uitdaging met de bewerking van een kleine radius.’ Van Dik Hout Decor moest werken met een radius van 40 cm. ‘Bij een radius van 40 cm is de kans aanwezig dat bij het buigen en plakken van HPL met een metalen decor het HPL terugtrekt. Er is ervoor gekozen om met een strip messing te werken en niet te plakken om terugbuigen te voorkomen. Daarentegen waren de objecten die met Formica® HPL zijn gemaakt makkelijker te buigen en zijn daarom wel geplakt.’

HMC heeft er voor gekozen om de randen van de tafelbladen niet af te werken met kantenband. Door te kiezen voor een door en door grijs MDF krijgen de randen al een prachtige uitstraling. Een simpele olie was hier voldoende.

Aanschouw hier het resultaat!