Blok Plaatmateriaal lanceerde onlangs haar video van een expertmeeting over de rol van hout binnen de klimaatopgave voor de bouwsector.

 

Het gespreksonderwerp is urgent: de Nederlandse bouwsector staat voor een van de grootste uitdagingen uit zijn bestaan. Er is een blijvende grote vraag naar goede en betaalbare woningen. Tegelijk moet de bouwwereld, die verantwoordelijk is voor maar liefst veertig procent van de CO2-emissie, verduurzamen. De uitdagingen zijn groot. Maar hout heeft goede kaarten. Hierover gingen Peter van Assche, architect en oprichter van Bureau SLA, onderzoeker Bob Geldermans van de faculteit Bouwkunde aan de TU Delft en Dirk van Deursen, innovatie-adviseur bij de brancheorganisatie Koninklijke CBM in gesprek.

 

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor het bedrijf Blok Plaatmateriaal. “Wij willen de klant steeds meer gaan faciliteren met duurzame oplossingen en besteden hier graag aandacht aan”, zegt Jan Blok. Blok Plaatmateriaal streeft naar circulair ondernemen. Met dit initiatief wil het bedrijf haar ambities tonen en een stap zetten om zich te richten op duurzame oplossingen. Het bedrijf werkt al met duurzame materialen, zoals circulair gemelamineerd spaanplaat van Unilin Evola. Dit is nog maar de eerste stap naar een duurzame toekomst.

 

Het gesprek is terug te kijken via ons Youtube-kanaal >> BEKIJK 


Decoratief plaatmateriaal
V.l.n.r.: Links voor is Dirk van Deursen, links achter is Peter van Assche, Rechts voor is Bobs Geldermand en rechts achter Jeroen Junte (presentator)

 
Bob Geldermans is Assistant Professor en onderzoeker aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en als expert op het gebied van circulariteit verbonden aan de Afdeling Vastgoed van TU Delft. Hij focust zich op regeneratieve bronsystemen voor de gebouwde omgeving. Oftewel: hoe kan er circulair en energiebewust worden gebouwd? Dat vraagt om een holistische visie op gebied van grondstoffen, bouwmaterialen, energie, voedsel, afval en water.


Peter van Assche is architect en oprichter van Bureau SLA dat samen met Overtreders W werkt hij aan innovatieve en duurzame projecten als Noorderparkbar (geheel vervaardigd van bouwmateriaal van Marktplaats) en People’s Pavilion (met een gevel van gerecycled plastic). Hiermee wonnen ze onder meer een prestigieuze Dutch Design Award en de ARC 2018 Innovation Award. Van Assche is aangesteld als lector Architecture & Circular Thinking op de Academie van Bouwkunst in Amsterdam en is daarnaast verbonden aan de Fachhochshule Erfurt in Duitsland en Cornell University in New York, Verenigde Staten.

 

Dirk van Deursen is innovatie-adviseur bij Koninklijke CBM, de branchevereniging voor de interieurbouw en meubelindustrie die onder meer bestaat uit interieurbouwers, woonmeubelfabrikanten en toeleveranciers van halffabricaten. In totaal vertegenwoordigt Koninklijke CBM ongeveer vijfhonderd leden. Van Deursen is verantwoordelijk voor de coördinatie en kennisoverdracht op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Hij wordt gedreven door het maatschappelijke doel en de impact (Sustainable Development Goals) van innovatie.


Jeroen Junte is een veelgevraagde spreker op internationale evenementen. Tevens oprichter en hoofdredacteur van het on- en offline platform DesignDigger.nl. Daarnaast werkt hij als freelance journalist voor onder meer de Volkskrant en BNO.