Sugar & Spice is de toepasselijke titel van de ruimtelijke opstelling die verwijst naar de rijkdom van de Gouden Eeuw. De bloeiperiode waarin de Nederlandse koopvaarders specerijen en kostbare stoffen mee terugnamen, vertaalde ontwerper en art director Carina Riezebos in een avontuurlijke beleving, een wereld vol kleuren, materialen en texturen.

Blikvangers in de grote ruimte van het Nederlandse paviljoen Masterly, zijn de rijk gedecoreerde wanden met gouden geometrische patronen en ingelegd met geslepen glas die van achteren met sfeervol licht worden beschenen. Hangende kralen in hetzelfde achthoekige patroon draaien om hun as en spelen een levendig spel van beweging, kleur, schaduw en licht. Zoals in de Gouden Eeuw de avontuurlijke Nederlanders de wereldzeeën en -handel beheersten en waardevolle nieuwe materialen, stoffen en kleurrijke specerijen mee terugnamen uit het verre oosten, ontstond een nieuwe lifestyle. De rijkheid aan stijlen van het Oosten en het Westen die in deze bloeiperiode met elkaar vermengden, vertaalt Riezebos in een mix van oosterse decoratieve patronen, chique witte kanten kragen en het Hollandse licht zoals de zeventiende eeuwse meesterschilder Rembrandt dat wist te vangen.

Sugar & Spice is een samenwerking tussen Carina Riezebos, Blok Plaatmateriaal en Abet Laminati. De art director bedacht de door Blok vervaardigde weelderige beleving waarin een mix and match van Abets rijke bestaande collectie en de meest recente Diplos-collectie is toegepast. Uit het kleurengamma van Diplos gebruikt Riezebos tinten die refereren aan de specerijen en stoffen die de Nederlandse koopvaarders meenamen; ze verbeeldt dat in gestoffeerde poefjes in spicy mosterdgeel en zoet frambozenrood.

De aangrenzende intieme hoekruimte is een abstractere en modernere vertaling van de weelderig geornamenteerde omgeving, waarbij de in drie lagen verspringende akoestische wanden als vleugels openen en sluiten. Achter deze driedimensionale poort ligt een persoonlijk heiligdom verscholen. In de sanctuary domineren verschillende materialen en kleuren als pauwblauw, gebroken wit, zwart, goud en roze. Drie glinsterende mondgeblazen vazen met uitwaaierende kragen van HLP in een gestreept patroon, verbeelden enorme parfumflessen die eveneens spelen met licht, kleur en reflectie.

Over Carina
Ontwerper Carina Riezebos vervaardigt onder haar eigen label ‘Carina’, objecten van glas en kristal die zich bevinden op het snijvlak van ‘art and appliance.’ Ze werkt daarnaast in opdracht van andere ontwerpers en bedrijven. Ze was creative director van House of Hermeta Holland waarvoor ze een collectie exclusieve designhaken heeft ontworpen van aluminium en glas en is momenteel art director bij Blok Plaatmateriaal Beverwijk.

Over Blok Plaatmateriaal
Blok Plaatmateriaal, opgericht in 1981, is uitgegroeid tot een bedrijf gespecialiseerd in het leveren en verwerken van hout, plaatmateriaal en decoratief plaatmateriaal als MDF, multiplex, en HPL van A-merken als Abet Laminati, Unilin en Formica en fineer van Decospan. Blok Plaatmateriaal is in bezit van een modern machinepark om gespecialiseerde bewerkingen uit te voeren zoals het plakken en persen van HPL, zagen, kanten aanlijmen, boren en cnc-frezen. Hoge kwaliteit zonder poespas, met de vaste hand van de vakman.

Over Abet Laminati
Abet Laminati is een van de grootste en meest toonaangevende producenten ter wereld van een brede collectie decoratieve HPL plaatmaterialen. Met een fabriek in Italië en vestigingen in onder andere Nederland, presenteert Abet zich al jaren op belangrijke beurzen als Design District en Masterly.

Sugar & Spice bij Masterly-The Dutch in Milano Palazzo
Francesco Turati, Via Meravigli 7, Milaan, tijdens de
Milan Design Week, 9-14 april 2019.

  

  

Meer weten? Bezoek de designpagina van Blok by Carina.

Klik hier