De Italiaanse expeditie van team Blok Plaatmateriaal!


Het team van Blok Plaatmateriaal reisde eind september af naar het noorden van Italië, waar zij op bezoek gingen bij Panguaneta ’s fabriek en populierenplantages en bij machine- en systeemontwikkelaar SCM Group.

Het eerste fabrieksbezoek van Blok Plaatmateriaal begon in Sabbioneta, bij de fabriek en populierenplantages van Panguaneta. In de fabriek werd het hele proces van het vervaardigen van multiplex gedemonstreerd. Het bezoek aan de Panguaneta-fabriek was informatief en indrukwekkend. De fabriek, gelegen op een goed georganiseerd industrieterrein, straalde efficiëntie en toewijding uit met veel aandacht voor hoogwaardige houtverwerking. Tijdens de rondleiding waren we getuige van het geavanceerde productieproces dat werd toegepast. De zorgvuldige selectie, het zagen, schaven, pellen, drogen, persen en afwerken van het hout was indrukwekkend om te zien. Het viel op dat Panguaneta gebruikmaakt van geavanceerde technologieën om de hoogste kwaliteit producten te garanderen, terwijl ze tegelijkertijd de afvalproductie minimaliseerden.
Het bezoek aan de Populierenplantages van Panguaneta was een bijzondere ervaring. Er werd verteld over de zorgvuldige planning van de aanplant, het belang van duurzame bosbouw en hoe Panguaneta erin slaagt om de biodiversiteit van het gebied te behouden. Als voorbeeld: De Italiaanse populier heeft een levenscyclus van ca. 10 jaar, daarna worden ze gekapt. Bij berken is dit 20 jaar, beuken 30 jaar en de spar heeft een levenscyclus van 50 jaar.

 

 


Fabrieksbezoek SCM Group

In Rimini ging Blok Plaatmateriaal langs bij SCM Group. Hier was te zien, hoe staal zich na allerlei processen, ontwikkelde tot een bewerkingsmachine. Alle facetten voor het ontwikkelen van diverse machines kwamen voorbij. De machines van SCM Group worden met uiterste precisie en aandacht voor detail op maat gemaakt. Ook voor Blok Plaatmateriaal! SCM Group produceert momenteel een nieuwe verbeterde CNC-freesmachine voor Blok Plaatbewerking: de morbidelli 400. Deze machine was te zien tijdens de rondleiding in de fabriek. De nieuwe vijf-assige cnc-machine vervangt de huidige 2-assige cnc-machine. Bovendien heeft deze nieuwe machine extra functies: hij tilt de plaat zelfstandig op van de stapel die bij de machine staat en het eindproduct wordt automatisch gestickerd met de benodigde informatie. Een flinke upgrade dus! Naar verwachting arriveert de nieuwe cnc-machine in oktober van dit jaar in Nederland in ons machinepark in Beverwijk.

 

  

Teambuilding!
Tijdens onze teamreis was er niet alleen ruimte voor fabrieksbezoeken, maar ook voor een leuke teambuildingactiviteit: een speurtocht door de prachtige stad Rimini. Deze speurtocht bracht niet alleen veel plezier met zich mee, maar versterkte ook de band tussen collega's. Het bracht mensen van verschillende afdelingen samen die normaal gesproken niet veel met elkaar in contact kwamen. Kortom, onze reis was een groot succes en heeft bijgedragen aan een gevoel van eenheid en saamhorigheid binnen ons team!