HOUD MOED, HOUT MOET 

Iedereen die wel eens bij Blok Plaatmateriaal is binnengelopen kan het opgevallen zijn; Een grote jaren 80 poster van een Zweeds bos met gezaagde balken en daarop in blokletters; HOUD MOED, HOUT MOET! De strijdbare tekst klinkt als een duidelijk signaal van een tijd waarin het blijkbaar niet gemakkelijk was om vol te houden en brengt ons direct naar de huidige Covid-19 crisis, waarin we ons allemaal bevinden vandaag de dag. Het maakt ons ook nieuwsgierig naar het waarom van deze dringende woorden en daarvoor gaan we terug naar de start van Houthandel Blok op 5 augustus 1981.

Arie Blok en zijn vrouw Lida Blok blikken met ons terug op de jaren 80 van de vorige eeuw, toen ons land zich ook in een crisissituatie bevond. Na de oliecrisis was er een krimpende economie, grote werkeloosheid en overheidstekorten. Ook de houtbranche werd getroffen en er moesten saneringen plaatsvinden. Het bedrijf in Zaandam, waar Arie Blok destijds werkte als verkoopleider, werd ook gefuseerd en verkocht. Ondanks de vreemde tijd van landelijke saneringen en een slechte economie, starten Arie en Lida Blok met hun eigen houthandel Blok. De poster met de bemoedigende woorden hing destijds in het kantoor van de oude werkgever van Arie. Met dit geschenk onder zijn arm en de daaruit geputte moed begint voor het bedrijf Blok het avontuur in Beverwijk, op de locatie Biesland in een loods van 250 m2. Het klinkt simpel, maar dat was het zeker niet.

“In de eerste jaren waren de klanten hoofdzakelijk aannemers en verkochten we alleen hout en een klein assortiment plaatmateriaal”, vertelt Arie Blok. “Vanuit onze klanten ontstonden er echter ook vragen naar andere materialen die meer thuishoorden in de interieurwereld. We luisterden altijd goed naar de vragen van de klanten en gingen dan voor ze op zoek naar deze nieuwe materialen. We zorgden graag goed voor onze klanten en het werd ons streven om te proberen aan hun vragen te voldoen. Mede daardoor is het assortiment in de loop der tijd totaal veranderd. Maar de liefde voor het houtmateriaal ging ook verder, we zijn ook gaandeweg gaan experimenteren met het bewerken van het materiaal, waardoor onze bewerkingsmogelijkheden enorm uitbreidde. En navenant het aantal werknemers”.

“De crisis uit de jaren 80 laat zich moeilijk vergelijken met het moment waarop wij nu zitten. Lida en ik kozen er destijds zelf vóór om ons bedrijf te starten en ook financieel hadden we te maken met een andere situatie. Bijvoorbeeld als we kijken naar de rente op de rekeningcourant. Die was destijds 13% en vandaag de dag nihil, dat is anders ondernemen. In de huidige Covid-19 crisis is er niets te kiezen, dit is iets wat ons overkomt. We hopen dat in het bedrijf onze waarden van service, goede kwaliteit, luisteren naar elkaar en meedenken met de klanten in het DNA blijft behouden. En het nakomen van de afspraken, dat staat hoog in het vaandel bij het familiebedrijf Blok”.

“We zijn ontzettend trots op hoe onze opvolgers het bedrijf, samen met de medewerkers hebben voortgezet. We geven jullie graag dezelfde woorden mee, waarmee wij zijn gestart; HOUD MOED HOUT MOET. Er is altijd weer een weg omhoog”.

En daarin schuilt misschien wel de kracht en de overeenkomst van het crisismoment van toen en nu. Inspiratie en motivatie voor ons vandaag de dag om als bedrijf Blok Plaatmateriaal samen met onze klanten goed te blijven ondernemen.

Dank aan Arie en Lida Blok!